Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистването на поморийския плаж "Ивицата" продължава и днес (ОБНОВЕНА)

| обновено на 07.06.20 в 12:20
2
архив
Снимка: Галена Ковчазова



Доброволци и природозащитници се събират днес отново,  за да продължат с почистването на най-дългия плаж по Южното Черноморие – поморийския. Десетки се включват в акцията, която обхваща близо 7 километровата ивица.

Поморийският плаж “Ивицата” е силно замърсен с пластмаса, с флакони и фасове. Това провокира  десетки доброволци, разделени в две групи да се включат  двудневната акция. Това каза за БНР Бургас  Ангелина Мерджанова, от сдружение „Граждани на Поморие“:

"Инициативата е гражданска и се се провежда за първи път. Тя е по повод световния ден на околната среда, който отбелязахме на 5 юни. Всъщност всички сме обединени от идеята да запазим чисти и съхранени плажовете, които в град Поморие са част от защитената местност Поморийско езеро. Вече втори почистваме най-дългата ивица, която е близо 7 км. Има редки растения, има редки птици, а присъствието на хората създава изпитания за тях, защото оцеляването на природата зависи от нас. За нас хората също не е приятно, отивайки на плаж да легнем върху боклуци. Природата има нужда да бъде опазвана. Затова сме решили такава акция да има и през есента. Това трябва да се превърне наша стратегия. Важно е и да се обърне внимание на екологичното възпитание, също и за личната ни отговорност", посочи тя.

Осигурени са необходимите материали за почистване като чували и ръкавици. Акцията ще продължи днес до 15:00 часа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени