Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космосът – като вдъхновение и предупреждение

| обновено на 08.06.20 в 17:26 БНР Новини
Мисията на НАСА SpaceX Demo-2 е първото изстрелване с астронавти на космически кораб до Международната космическа станция като част от търговската програма на агенцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Лошата сестра на Земята, така е популярна планетата Венера. На 8 юни през 1975 г от СССР е изстрелян автоматичният космически апарат Венера 9 и това е първата мисия до планетата, която изпраща снимки, които са важни до днес – каза в предаването "Нашият ден" астрофизикът Владимир Божилов. 

"Неограниченият парников ефект на Венера трябва да ни предупреждава, че ако не вземем мерки срещу затоплянето на Земята и парниковите газове – нашата планета също може да стане необитаема.

Снимките, изпратени от Мисия Венера до днес, трябва да ни говорят, че в Космоса виждаме не само вдъхновение, но и предупреждение.

Такси до Космоса

Колкото до изстрелването за пръв път на хора в орбита от SpaceX чрез ракетата Falcon 9 и космическия кораб Crew Dragon, то ни показа, че САЩ си върнаха възможността да изпращат хора в Космоса от своя територия със своя технология. То показа и друго, че частна космическа компания може по-лесно, сигурно и бързо да създаде път към Космоса в сравнение с държавните институции.

Оказа се, че вече е възможно връщането на т.нар. "бустери", подпомагащи изстрелването на ракетата и отвеждането ѝ в обрита. Те вече могат да се използват отново, инвестицията остава и това поевтинява изследването на Космоса.

Частните компании могат да се използват като един вид звездни куриери. Ако имаш спътник, можеш да платиш на Мъск да ти го изстреля в Космоса. И това е нова стъпка в астронавтиката – нещо като космическо такси.

Също така се говори усилено за изграждане на спътников интернет, което отваря нова страница в историята на технологиите – идеята за всеобщ, безплатен, достъпен за всички интернет.

В момента на планетата около 1 млрд. души са неграмотни. Един на всеки девет в света – всеобщ интернет би направил революция в образованието.

Чия е Луната?

Русия се насочва към нови изследвания на Луната в отговор на изстрелването на Falcon 9. На този етап изследванията на Космоса не са притежание на отделна държава, а на цялото човечество. Предстои да видим дали този договор ще бъде преоценен и това за в бъдеще ще отвори работа на юристите.

Сега не само Роскосмос, Япония и други държави, но и частни компании се насочват към изследване на Луната.

Ако Мъск гледа на Луната като на трамплин за изучаването на Марс, Русия гледа към нея като на стратегически обект, какъвто той е.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени