Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия се отказва от доброволното си допълнително ограничаване на петролните добиви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия и съюзниците й от Залива не планират да продължат доброволното орязване на петролния добив и през юли, тъй като то важеше само за юни. Това заяви на пресконференция в понеделник, 8 юни, саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от "Ройтерс".

По-рано беше обявено, че страните от ОПЕК + са се споразумели да удължат с един месец - до края на юли, действащата през май и юни сделка за съвместно съкращаване на петролното производство с 9,7 млн. барела на ден.

След съобщението петролът поскъпна с 1,7 % до 43,02 долара за барел Брент, но изявлението на саудитският министър вероятно ще предизвика нов спад на цените.

Засега липсват подробности относно заявеното намерение на Саудитска Арабия да прекрати в края на месеца доброволното допълнително ограничаване на добивите.

През юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт намалиха доброволно петролните добиви с около 1,18 млн. барела на ден, което не беше част от сделката на "ОПЕК +" за съвместно съкращаване с 9,7 млн. барела на ден.

Днешното изявление на  министъра на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд обаче означава, че през следващия месец Саудитска Арабия вероятно само ще спазва договореното в рамките на "ОПЕК +" удължаване с месец на споразумението за съкращаване на общото петролно производство с 9,7 млн. барела, но без да се ангажира с доброволно допълнително ограничаване на своите добиви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени