Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Има опасност потребителите да дотират ТЕЦ-овете

| обновено на 09.06.20 в 14:02
Снимка: БГНЕС

Има опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа. Тези опасения изразиха както сегашният омбудсман Диана Ковачева, така и бившият обществен защитник Мая Манолова по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията.

От енергийния регулатор отхвърлиха тази възможност с аргумента, че има изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани. 

Един от членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране Александър Йорданов обясни:

"Бяха изказани становища, че КЕВР увеличава и намалява цените - не, КЕВР не прави това. КЕВР определя цени за бъдещ период от време. Тъй като те са за бъдещ период от време, нормално е КЕВР да прогнозира, ценообразуващите елементи, които участват при определяне на цената. Тези прогнози са направени не с гледане в тавана, те са направени с проучване на международни пазари. Отразени са тенденции, които са световни".

Обществено обсъждане на новите цени на тока, парното и топлата вода се провежда в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението на регулатора е от юли тока за бита да поевтинее средно с около 0,5%.

Решението на Комисията да определя цените на топлоенергията веднъж годишно въз основа на дългосрочна прогноза на газа доведе до разнопосочни изчисления за това дали поевтинява или поскъпва парното от юли.

Спрямо сегашните цени ще има поскъпване с до 22 на сто, но от регулатора и енергийното министерство посочват, че по-правилно е да се гледат нивата на годишна база, като така този отоплителен сезон се очаква отоплението да е средно с 14 на сто по-евтино в сравнение с миналия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна