Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Вера Мутафчиева

Вера Мутафчиева
Снимка: veramutafchieva.net

“Благодаря ти, Господи, че ми вдъхна нахалство да пропиша, че ме сподоби с такъв калабалък от измислени  човеци. Радвах им се, сякаш изненадващо ги срещам, вниквах в личността им, ядосвах се, ако разкалят терена. Живот, докрай реален. А аз пък, макар неканена, бях се озовала сред тях и нямаше начин да се отърват от мене.” Вера Мутафчиева, “Не/бивалици”

Акад. Вера Мутафчиева, доктор на историческите науки, учен, писател и публицист е родена на 28 март 1929 г. в София в семейството на историка проф. Петър Мутафчиев. Вера Мутафчиева е специалист по османистика и социално-икономическа история на България по време на Османската империя, академик на БАН, доктор на историческите науки. 

Творческият ѝ път започва от 1952 г. със студии и монографии за историята на България в османската епоха. Автор е на десетки изследователски студии по османистика, балканистика, на монографии и на множество публицистични материали. Има над 35 белетристични книги, някои от които многократно издавани и превеждани. Претърпял 10 издания на български език, "Случаят Джем" е превеждан на 12 езика в общо 22 чужди издания. 

Незабравими остават историческите ѝ романи, повести и разкази, сред които "Летопис на смутното време", "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Последните  Шишмановци", "Рицарят", "Белот на две ръце", "Богомили", Аз, Анна Комнина", "Алкивиад малки", "Алкивиад Велики", "Младостта на Раковски", "Белият свят", "Бомбите", "Предречено от Пагане", мемоарите "Бивалици", "Разгадавайки баща си", "Семейна сага". Сценарист е на първата българска филмова суперпродукция "Хан Аспарух". Умира на 9 юни 2009 г. в София.

"Аз просто изпълнявам това, което смятам за свой дълг. Важното е да има една многотия, от която после следващото поколение да може да състави една правдоподобна човешка история на нашето време."

"Човек поумнява в течение на годините и престава да вижда нещата толкова остро, колкото ги е виждал като млад. Разбира се, че не бива да се боите. Нали виждате през колко може да мине човек и нищо да му няма. Ако хората са се боели, отдавна да е нямало хора."

Златният фонд на БНР пази много нейни записи. В звуковия файл можете да чуете интервю от 5 декември 2001 г., в което Вера Мутафчиева разказва за своята мемоарна книга "Бивалици" и защо е решила да я напише.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!