Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционна технология разкри римски град, без да е разкопан

Технологиите вече позволяват да "видим" античен град още под земята
Снимка: БГНЕС

За първи път археолозите успяват да картографират изцяло римския град Фалерий Нови в Италия, използвайки ново поколение проникващ под земята радар (GPR). Новата технология им позволява да разкрият удивителни подробности, докато той остава дълбоко под земята. Технологията може да извърши революция в нашето разбиране за древни селища, съобщава Физ Орг.

Екипът от университетите в Кеймбридж и Гент е открил комплекс за баня, пазар, храм, обществен паметник - различни от всичко, видяно досега - и дори разпростираща се мрежа от водопроводи в града. Разглеждайки различни дълбочини, археолозите вече могат да проучат как се е развил града в течение на стотици години.

Изследването, публикувано в „Antiquity“, разкрива последните постижения на технологиите GPR, които позволяват да се изследват по-големи области с по-висока разделителна способност от всякога. Това вероятно ще има големи последици за проучването на древните градове, тъй като много от тях не могат да бъдат разкопани защото са твърде големи или защото са хванати в капан от съвременни структури.

GPR работи като обикновен радар, засичащ радиовълни от обекти, и използващ „ехото“, за да изгради картина на различни дълбочини. С него археолозите изследвали всичките 30,5 хектара в огражденията на града - Фалерий Нови има размер малко под половината от този на Помпей.

Разположен на 50 км северно от Рим и превзет за първи път през 241 г. пр. н. е., Фалерий Нови оцелява в средновековния период (до около 700 г. сл. Хр.). GPR данните на екипа вече могат да започнат да разкриват някои физически промени, които града е претърпял през това време. Те вече са открили доказателства за разграбване на каменни структури.

Авторът на проучването, проф. Мартин Милет от Факултета по класика на университета в Кеймбридж, заяви:

"Удивителното ниво на детайлност, което открихме във Фалерий Нови, и изненадващите характеристики, които GPR разкри, показват, че този вид проучване може да трансформира начина, по който археолозите разследват градските обекти като цялостни единици."

Самото богатство от данни, получено от такова картографиране с висока разделителна способност обаче представлява значително предизвикателство. Традиционните методи за ръчен анализ на данни отнемат твърде много време и изискват около 20 часа, за да се документира напълно един хектар. Ще мине известно време, преди изследователите да завършат проучването на Фалерий Нови, но за да ускорят процеса, те разработват нови автоматизирани техники.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна