Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От два месеца Великобритания не е ползвала ток от въглищни централи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще направи утре два поредни месеца, откакто не използва електричество от въглищни централи. Това става за първи път от индустриалната революция през 19-ти век, съобщи компанията оператор на британската електропреносна мрежа "Нешънъл грид" (National Grid).

Първата в света въглищна електроцентрала е създадена във Великобритания през 80-те години на 19 век и въглищата са били преобладаващият източник на електричество и основен икономически двигател през следващия век, информира "Ройтерс".

Въглищните централи обаче емитират почти двойно повече количество въглероден диоксид, който се смята за една от причините за глобалното затопляне, отколкото газовите централи.

Великобритания планира да затвори въглищните централи до 2024 година, за да достигне до целта си за нулеви емисии до 2050 година.

Ниските цени на електроенергията и слабото промишлено търсене заради мерките за спиране на разпространението на коронавируса, както и облагането с данък на въглеродните емисии, направиха все по-неизгодно поддържането на въглищните централи.

Използването на електроенергия от възобновяеми източници като вятър и слънчева енергия нарасна през периода на карантината. То беше подпомогнато от по-ниските експлоатационни разходи и благоприятните атмосферни условия.

Май беше най-зеленият месец за производството на електроенергия във Великобритания, регистриран някога, с най-ниския среден въглероден интензитет - рекордните 143 грама въглероден диоксид за киловатчас, информира "Нешънъл грид".

Въглеродният интензитет е мярка за това колко въглероден диоксид е емитиран за всеки киловатчас произведена енергия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна