Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ай Би Ем излиза от бизнеса със софтуер за лицево разпознаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ай Би Ем (IBM) няма да продава повече софтуер за лицево разпознаване и е против използването на такива технологии за расово профилиране или масово следене, съобщиха световните агенции.

Позицията е изразена от главния изпълнителен директор на компанията в писмо до Конгреса на САЩ, уточни Франс прес.

Ай Би Ем не предлага повече софтуер за лицево разпознаване или анализ за общи цели, пише Арвинд Кришна. Той подчертава, че компанията е против използването на такива технологии за масово следене и расово профилиране и призовава за нови федерални правила, с които полицията да бъде по-отговорна, допълва Ройтерс.

Ай Би Ем не дава обяснения защо точно в този момент обявява решението да излезе от бизнеса с лицевото разпознавате. Кришна обаче изтъква, че сега е моментът да започне национален диалог дали и как да се използва тази технология от местните правоохранителни органи.

Решението на компанията е обявено в момент, когато САЩ са обхванати от протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

Според Си Ен Би Си подразделението за лицево разпознаване на Ай Би Ем не носи значителни приходи. Източник, запознат с въпроса, каза пред Ройтерс, че решенията за продуктите за лицево разпознаване са взети след месеци обмисляне.

Визуалната технология на Ай Би Ем ще бъде ограничена до визуално засичане на обекти, а не за лицев анализ и идентификация, посочва източникът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!