Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест тира със 137 тона отпадъци задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

| обновено на 10.06.20 в 08:50
Снимка: МОСВ

Шест камиона с пластмасови отпадъци са задържани снощи на влизане в България на граничен пункт „Капитан Андреево“. Те са спрени от митничари, тъй като не са имали необходимите придружаващи документи, въпреки че пластмасовите отпадъци са били обявени в декларацията, научи БНР. Камионите са с турска регистрация, а получателят е българска фирма. 

От Министерството на околната среда и водите уточняват в прессъобщение, че тировете са превозвали 137 тона отпадъци от пластмаса и метал -  „представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал“. 

Емил Димитров: Шестте камиона са били без документи на влизане за България

Емил ДимитровШестте камиона с отпадъци, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ са били без документи, заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който отпътува късно вечерта във вторник  към пункта:

„На влизане в България -  без документи. Това е една добра операция, която е съвместно проведена от Гранична полиция, Агенция „Митници“ и МОСВ. Екипът, който е бил дежурен, е бил обучен да разпознава товари и веднага е сигнализирал“.

Съответно са сравнени данните от масивите, които има в Агенция „Митници“ и в Гранична полиция, както и тези, които има в нашите регистри. Изпратен е екип на място, който да извърши проверка, за да види и установи какво точно се превозва“, посочи министър Димитров, като уточни, че в петък е подписал заповедта за инструкциите между Агенция „Митници“ и МОСВ: 

„Дни след това, както виждате, се оказа, че системата работи и показва своите резултати. Благодарности за Агенция „Митници“ и Гранична полиция, че веднага са разпознали и успяхме да предотвратим влизането в България на тези шест камиона - с товари, които са предназначени за България и с документи, които не отговарят на тези, които са по международните изисквания“.

При обиска е установено, че камионите превозват 137 тона пластмасови и метални отпадъци.

Очаква се днес да бъде извършен повторен оглед, каза още министърът:
„На дневна светлина ще се направи оглед, ще се предприемат действия, каквито прокуратурата разпореди. Тъй като е извършено на границата, водещата роля ще бъде на митницата, а всички дейности вътре в страната ще поемем ние“.

Днес се извършва повторен оглед, до този момент е обработен един от шестте тира. Товарът ще бъде върнат на изпращача, каза за "Хоризонт" Петър Стаматов - гл. експерт "Управление на отпадъците" в РИОСВ-Хасково. Той потвърди казаното от екоминистъра снощи, че липсват необходимите документи. 

Интервю на Дора Атанасова с Петър Стаматов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна