Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и синдикати против „спящите акции“

НСТС с извънредно онлайн заседание

| обновено на 10.06.20 в 21:46
Снимка: БГНЕС

Синдикатите и работодателите искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят проектозакона за "спящите акции" от приватизацията. 

Втората тема на разговорите, поискана от социалните партньори, е пакетът от допълнителни 54 социално-икономически мерки за преодоляване на кризата заради Covid-19, по които бизнесът и синдикатите постигнаха консенсус. 

Те настояват да обсъдят с министър-председателя и проекта за Национално тристранно споразумение, по което вече бяха проведени поредица от срещи при вицепремиера Томислав Дончев.

На извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество бизнесът и синдикатите се обявиха против проектозакона, станал известен като проекта за „спящите акции“ от масовата приватизация.

Работодателите и синдикатите настояват проектът на закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в Централния регистър на „Ценни книжа“ от Централния депозитар, да бъде оттеглен. Те смятат, че той възпроизвежда идеята за принудително разпореждане с чужда собственост.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България предложеният проект, обоснован с незаинтересоваността на собствениците на акции, не се различава по нищо от конфискация на банков депозит, по който притежателят му не е внасял или теглил суми известно време.

Жечко Димитров от Българската стопанска камара заяви: „Ние считаме, че това е една огромна несправедливост към всички лица, които са придобили акции от масовата приватизация, които по силата на този закон след една година ако не бъдат активни, тоест ако не активират своите акции, по определена схема ще им бъдат отнети в полза на държавата“.

Икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов коментира:

„Реално имаме една национализация на приватизацията, която беше извършена преди време. Отнемат се права на акционерите и им се вменяват задължения. Това противоречи, ако трябва да съм точен, на точно 5 текста в Конституцията на Република България и на още 3 европейски директиви“.

Ролята на държавата е да защити акционерите, които заради непредприети действия през последните 20 години са ощетени по линия на неизплатения дивидент, недоброто управление на редица приватизирани компании и неучастието им с ликвидационен дял при процедурите по ликвидация.

Това каза на Националния съвет за тристранно сътрудничество заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Според нея  проблем е и че тези акционери са разпръснати, което дава относително преимущество на притежателите на контролиращ пакет собственици на акции да взимат решения на Общото събрание по свое усмотрение. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна