Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фиктивен адрес на фирмата-получател на отпадъците, задържани на “Капитан Андреево“

Шест ТИР-а с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, са задържани в района на ГКПП Капитан Андреево.
Снимка: БГНЕС

Товарът от 137 тона полимерни материали и отпадъци, който беше задържан късно снощи на граничния пункт „Капитан Андреево“, не е бил придружен с  необходимите документи.

6-те камиона са с турска регистрация, а получателят е българска фирма, регистрирана в пловдивското село Марково.

Камионите превозват полимерни материали и чували с отпадъчни изрезки, обясни главният експерт по управление на отпадъците в РИОСВ в Хасково Петър Стаматов:

"Проблемът е, че товарът се води отпадъци и фирмата, която трябва да ги приеме, няма регистрационни документи или разрешително за извършване на дейност с отпадъци“.

Според експертите обаче полимерите не са били предназначени за изгаряне. Ако собствениците на фирмата не уредят документите си според регламента, камионите ще бъдат върнати на турската фирма:

"Санкция в случая не може да има, защото ъкм Турция нямаме юридическа възможност, а пък за българската фирма без договор не можем пък да докажем, че е получател действителен на отпадъците".


На адреса на фирмата-получател на задържаните отпадъци в село Марково живеят хора, които твърдят, че нямат нищо общо с дружеството.

В създаването на  „ДЕПА-ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД  през 1999 година участват петима турски граждани, показват  данните от Търговския регистър. Фирмата, която се представлява от 7 управители, е регистрирана с широк спектър на търговска дейност, а също за извършване на хотелиерски и спедиторски услуги, както и посредническа дейност.

На посочения адрес в селото в момента живее семейство, закупило имота преди повече от година.

Предишният собственик се е преместил в село Храбрино, каза кметът на Марково Десислава Терзиева.

По думите й хората, чиито имена фигурират като управители на фирмата, никога не са пребивавали в селото.

Според нея разследващите органи трябва да  установят как и защо са получили адресна регистрация.

Терзиева посочи, че в Марково има регистрирани над 300 фирми, а причината е по-ниският размер на данъците в община Родопи.

Фирмата-получател на задържаните отпадъци, от 7 години не упражнява никаква дейност, заяви за "Хоризонт" един от  7-те управители  Али Авджъоглу.

Той подчерта, че фирмата никога не се е занимавала с отпадъци, а за въпросната стока не са уточнявани никакви документи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна