Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Работим върху подготовката на преговори, които реално да имат смисъл

Има ли шанс за постигане на напредък в усилията за мир между израелци и палестинци

Николай Младенов в Хеброн, 4 ноември 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Николай Младенов е може би последният човек, който все още има шанс да постигне напредък в търсенето на мир между израелците и палестинците, писа наскоро „Вашингтон пост“.

Пред БНР Младенов, специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес и бивш външен министър на България, коментира, че ситуацията е критична, защото от една страна е заплахата на Израел, че ще анексира част от Западния бряг, може би до 30%, а от друга – реакцията на Палестинската власт, която обяви, че не се чувства вече задължена от ангажиментите си по Споразуменията в Осло и в последните дни спря да приема данъците и таксите, които Израел събира от тяхно име, предизвиквайки сериозна икономическа криза в палестинските територии.

„Инструментите, с които разполагаме да решим тази задълбочаваща се с всеки ден криза, са много малко. Единият от тях е опитът на ООН и това, което в момента сме предложили, да има среща на Близкоизточния квартет (ООН, САЩ, ЕС и Русия) първо с палестинската, а после и с израелската страна, като нашето желание е срещата да бъде без предварителни условия“, каза Младенов в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Без предварителни условия, защото палестинците отказват разговор на базата на американския мирен план, който те не приемат, американската страна пък настоява планът ѝ да бъде разгледан. Според нас е важно да започне диалог без да се поставят условия кой какво може да сложи на масата и след това да видим какви са условията за възстановяване на медиаторските функции на квартета между израелската и палестинската страна“, посочи той и подчерта, че времето изтича, защото ситуацията се променя с всеки ден, а напрежението нараства.

„И в един момент може да се окаже, че международната общност няма реални инструменти, с които да се справи с един конфликт, който потенциално може да има много големи последици за целия регион“.

Протест на палестинци край Наблус, Западния бряг, 12 юни 2020 г.Николай Младенов посочи, че един от тези инструменти са дълбоките контакти с арабските държави, които да покажат пред израелската публика, че ако се стигне до един процес на анексиране, това ще спре процеса на нормализация на отношенията с арабските страни, който е от стратегически интерес и за Израел, и за тези страни, и за мира в Близкия изток.

„Отдавна съм стигнал до извода, че нещата трябва да станат много зле, преди да станат по-добре. Със сигурност може да се случи чудо, да седнат на една маса израелската и палестинската страна в момента, но аз в чудеса не вярвам. Предпочитам да се съсредоточим върху подготовката на условията за преговори, които да имат смисъл и реално да бъдат от полза за двата народа, които да отговарят на разбирането, че и еврейският, и палестинският народ имат право да живеят в тази земя, имат право да живеят в мир и да го правят на базата на икономическо сътрудничество, което е взаимно изгодно“, каза още Николай Младенов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени