Eмисия новини
от 09.00 часа

Борис Попиванов: Политиката чрез фейсбук статуси не е истинска

Българските бизнесмени досега не са показали потенциал за самостоятелен политически проект

Снимка: БГНЕС

"Политиката чрез фейсбук статуси не е истинска и не би могла да се уплътни като съдържание. Българските бизнесмени досега не са показали потенциал за самостоятелен политически проект. Не мисля, че този случай ще обърне тази вече установена и доказана тенденция". Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов във връзка със заявения политически проект на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Той припомни, че е имало много опити на едри бизнесмени да влизат в политиката със свои партии и те са се проваляли или преди да влязат в парламента, или след един мандат в Народното събрание.

"Божков е фигура, която не може дори да се завърне в България, а какво да говорим за това как в България ще се завърнат неговите идеи и планове", обясни политологът. 

По думите на Попиванов т.нар. хазартен бос вече е подкрепял политически партии, както той сам твърди в статусите си във фейсбук:

"Трябва да се има едно наум това, което друг обвиняем бизнесмен - банкерът Цветан Василев има като опит, и то е неумението и неспособността да повлияе на политическата сцена в България". Политологът посочи, че дори кадровите смени в правителството не водят до някаква промяна, а целят "максимално запазване на статуквото" и добави, че умората и застоя в това управление на Бойко Борисов вече се чувства.

Във връзка с разпространения запис, за който се твърди, че говорещият е премиера, Борис Попиванов коментира, че в интерес на Борисов е "да се разкрие с максимална степен на достоверност точно за какво става дума, за да се изчисти името му от всякакви съмнения".

"Компетентните органи би трябвало да се задействат и да изчистят името на министър-председателя. Средата в България е особена и това (записът - бел.ред.) не винаги е опасно за едно управление. Навсякъде другаде скандалите разклащат управлението, а при нас е обратното - стабилизират го и го държат в юмрук и откъсват вниманието ни от всичко друго, което се случва, а то е по-важно от записите, става дума за състоянието на страната след кризата с пандемията".

В предаването "Нещо повече" ситуацията в БСП преди предстоящите през септември избор на лидер и конгрес на партията:

"Корнелия Нинова излезе с много амбициозна заявка да промени, да направи проветряване в БСП, да я обнови на всички равнища и това срещна много голяма съпротива в партията. ... На пленума в събота Нинова получи най-важното за нея - официално потвърждение, че ще има пряк избор на председател, но и точно кога ще се състои". 

Политологът прогнозира, че Нинова е с по-високи шансове да спечели отново лидерското място в левицата, но уточни, че ситуацията е много динамична.

Напрежението в БСП може би е най-нормалното нещо в иначе ненормалния ни политически процес, коментира Попиванов.

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. Борис Попиванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от