Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн кино: документалният филм „От Кремона до Кремона“ с нови прожекции

Документален разказ за лютиерското изкуство, мечтите и избора

9
Кадри от документалния филм „От Кремона до Кремона“
Снимка: АГИТПРОП

„От Кремона до Кремона“ е филм за избора, едно емоционално пътуване – към града на мечтите, към бъдещето на лютиерското изкуство, към истинската същност на хората, посветили се на този уникален занаят-изкуство.

Документалният филм на режисьорката Мария Аверина и продуцентската компания АГИТПРОП (сценарий – Мария Аверина, оператори – Борис Мисирков и Георги Богданов, продуцент – Мартичка Божилова) ни разказва историите на Иван, Ева и Христо Марино и Стоянка, изграждайки културен мост между България и Италия.

Иван току-що е завършил гимназия и започва работа в най-голямата в Източна Европа фабрика за струнни инструменти – „Кремона“ в Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в „Меката“ на лютиерството – италианския град Кремона, домът на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете „Кремони“ е белязан, от една страна, от вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга – от находчиви бизнес стратегии. 

По този път Иван среща сънародниците си Ева и Христо Марино, които също са тръгнали от Казанлък, но са вече утвърдени лютиери в италианската Кремона, както и Стоянка, която във всекидневната борба за оцеляване се е отказала от таланта и мечтите си и от 17 години изработва една и съща цигулкова част във фабрика „Кремона“. 

Коя „Кремона“ избира Иван?

Филмът ще бъде показан на 18 юни от 21.30 часа в Клуба на дейците на културата във Велико Търново и на 31 юли от 19.30 часа в летен театър „Орфей“ в Пловдив в рамките на фестивала „Хронотоп“. Може да го гледате и онлайн в България  и в чужбина.


„От Кремона до Кремона“ има дълъг фестивален живот и е носител на множество престижни награди, сред които награда за най-добър документален филм – Българска филмова академия 2017, награда за най-добър звук – Българска филмова академия 2017, награда за дебют – Фестивал на българското неигрално и анимационно кино „Златен ритон“ 2017, награда на Съюза на Българските филмови дейци – Фестивал на българското неигрално и анимационно кино „Златен ритон“ 2017.


Снимките са предоставени от продуцентската компания АГИТПРОП

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна