Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Експертиза на записа, в който се предполага, че се чува гласът на Борисов

| обновено на 16.06.20 в 12:32
На полигона на Националната служба за охрана (НСО) в Доброславци държавният глава Румен Радев наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Румен Радев, след като наблюдава редовни тактически занятия на служителите на Националната служба за охрана.

„Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“, посочи президентът.

„Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика“, каза Радев и добави.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Според президента придобиването от страна на държавата на акции от Първа инвестиционна банка не е най-правилното.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг“, каза Румен Радев и добави:

„Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не винаги води до трайни решения“.

За противоречията между управляващите от ГЕРБ и ОП за доброволческите отряди, президентът смята, че въпросът е от кухнята на коалицията и предупреди:

"Това е бъдещето, което ни очаква - все повече България да се управлява от проблемни коалиции".

Запитан обаче, дали му вдъхват увереност заявките за нови политически проекти от страна на бизнесмена Васил Божков, шоумена Станислав Трифонов и от Мая Манолова, президентът коментира:

"По-важно е дали ми вдъхва увереност правителството и начина на неговото управление в България. И това е актуалният въпрос към момента и той личи от всички скандали, които зачестяват, които стават все по-големи".

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!