Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Десетилетие на българското кино“ - дългоочакваната среща на кинотворците и публиката

Задава се третият от поредицата разговори "Говори киното"

Снимка: pixabay.com
Двадесет български филма, покорили световните кинофестивали, са включени в проекта на международния София Филм Фест наречен „Десетилетие на българското кино“.

Двама от успешните ни кинорежисьори - Камен Калев и Илиян Метев, заедно с Милко Лазаров и Ивайло Христов, ще участват в третия от поредицата разговори "Говори киното".

В поредицата зрителите могат да се включат на живо онлайн. На 18 юни от 20.00 часа четиримата режисьори ще дискутират помежду си, и със заинтересованите зрители, темата “Българското кино - по света и у нас”.

Илиян Метев“Мисля, че е време, в което трябва да се адаптираме и да сме в крак със случващото се. Като автор, след като толкова много сме инвестирали в тези творби, ние копнеем за този диалог с публиката.

Да изпитаме как това, което сме сътворили се приема от другата страна. Нещата се случват онлайн, зрителите пак могат да оценяват тези творби. Мисля, че сме във време, когато хората копнеят за изкуство”, обясни режисьорът Илиян Метев

“За нас е голямо признание, след толкова труд, тази среща с публиката я очакваме", казва режисьорът Камен Калев.

Според него и извън пандемията в бранша има проблем с финансирането. “В България имаме почти едно единствено място, от което можем да получим финансиране.

Камен КалевБез тази субсидия, не можем да стартираме финансирането цялостно и допълването на бюджета през други канали, под формата на копродукции и т.н.”, казва Калев и дава пример с Илиян Метев - годините минават, той кандидатства всеки път, и дори, след като е получил голямата награда в Локарно, отново не може да финансира следващия си проект.   

Камен Калев - неговият филм „Февруари“ е в официалната селекция на Кан тази година. Друг негов филм „Източни пиеси“ пък му проправи път пред света.
Илиян Метев - режисьор на документалния филм „Последната линейка на София“ и филма "3/4", който е носител на "Златен леопард" от фестивала в Локарно и беше избран за най-добър филм на София Филм Фест. 

Днес се очакват и новини от престижния кинофорум за това как ще се преформатира програмата в условията на Covid-19.

Целия разговор на Катя Василева с двамата режисьори чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна