Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Кейптаун не допусна да бъде демонтиран паметник пред сградата на южноафриканския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кейптаун не допусна  да бъде оксвернен и демонтиран паметника на първия министър-председател на Южноафриканския съюз Луис Бота пред сградата на националния парламент, предаде ТАСС, като цитира южноафрикански медии.

"Искаме статуята на Бота и другите паметници от епохата на колониализма да бъдат демонтирани", заявиха събралите се пред сградата на парламента. "Ние, чернокожите жители на страната, ще ги свалим с голи ръце", добавиха те. Акция беше организирана от Националния кризисен комитет на черното население.

Полицията бе блокирала подстъпите към площада, където е паметникът, но няколко активисти  успяха да преодолеят загражденията и влязоха в сблъсък с полицаите.

Бота е избран за министър-председател на Южноафриканския съюз през 1910 г.

В съвременна Република Южна Африка  не са рядкост опитите - понякога успешни, да бъдат премахвани исторически паметници, отбелязва ТАСС Например през 2015 г. от двора на Кейптаунския университет беше премахната бронзова статуя на известния британски политик и индустриалец Сесил Роудс, един от създателите на минодобивната промишленост в южната част на Африка. Кампанията за сваляне на паметника, кръстена

"Роудс трябва да бъде свален", премина под лозунга "деколонизация" на образователната система Вандали също така редовно заливат с боя паметниците на британски монарси, герои от англо-бурската война, исторически политически дейци и дори на коне, загинали по време на военни действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна