Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конституционният съд се произнесе за дивото къмпингуване

| обновено на 17.06.20 в 16:18
Предупредителна табела за диво къмпингуване във Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Конституционния съд на свое заседание на 16.06.2020 г. отхвърли жалбата на Мая Манолова, тогава омбудсман,  за отмяна на разпоредби в Закона за Устройство на Черноморското Крайбрежие (ЗУЧК), които регламентират създаването на места за разполагане на палатки, кемпери и каравани. Закона регламентира и налагането на глоби за разположилите палатки, кемпери и каравани извън определените за това места в Зона „А“ и „Б“ – на 2 км от брега. За това информират днес от Националната асоциация Българско черноморие.

В Европа и останалата част на света, освен в България и Руската федерация, дивото къмпингуване е забранено и се санкционира с глоби. В Гърция нарушителите дори ги грози и затвор.

Законодателят на 16.07.2019 г. промени ЗУЧК, като регламентира временни места за настаняване на палатки, кемпери и каравани по морето. По този начин България започна да прилича на цивилизована държава.

Дивокъмпингуващите по морето не заплащаха и стотинка на бюджета, общините или собствениците на имоти, подчертават от асоциацията. Оставяха след себе си тонове боклук, изкопани и пълни до горе септични ями. Всички свои действия те оправдаваха, като природозащитни мероприятия за опазване на Черноморието, свобода на придвижването и пример за нов вид туризъм.

Ето и текстовете от ЗУЧК, за които КС се произнесе, че не са антиконституционни и остават в сила:

Чл. 10а.(Нов - ДВ, бр. 36 от 2016 г.(*), изм. - ДВ, бр. 56 от 2019 г., в сила от 16.07.2019 г.) (1) В зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

(2) Местата по ал. 1 не се категоризират като къмпинги по смисъла наЗакона за туризма. В тях се разрешава поставянето само на обекти почл. 153, ал. 1, т. 5 от Закона за горите- архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като: кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла наЗакона за горитеи наЗакона за устройство на територията.

(3) Условията и редът за определяне на местата по ал. 1, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма.

(4) Местата по ал. 1 не могат да попадат в границите на защитени територии от категориите почл. 5, т. 1, 3, 4 и 6 от Закона за защитените територии.

Чл. 17а.(2) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2019 г., в сила от 16.07.2019 г.) Забранява се поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоят на превозни средства, ремаркета и полуремаркета върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", освен в случаите на разрешено строителство по ал. 1.

Чл. 24в. (Нов - ДВ, бр. 56 от 2019 г. (*)) (1) Който постави палатка, шатра или паркира кемпер или каравана в чужд неурегулиран поземлен имот в зона "А" или в зона "Б" извън местата, определени по реда на чл. 10а, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е глоба от 1500 до 3000 лв.

(2) Който устройва места за разполагане на палатки, кемпери или каравани в нарушение на разпоредбите на чл. 10а, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е глоба от 6000 до 10 000 лв. или имуществена санкция от 12 000 до 60 000 лв.

Това четем от страницата на Конституционния съд:

http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/1c6c1e26-8079-43eb-97ed-99d4e5e6706f

Становище на Пленумът на Върховният административен съд по казуса:

http://www.constcourt.bg/bg/Acts/Download/9198baec-fc96-4813-8938-aa0d5b804d2e

Изпълнителна власт, местна власт, законодателна власт, съдебна власт, Конституционен съд, граждански сдружения и обикновени хора казаха НЕ! на дивото къмпингуване по Черноморието, завършва информацията на Националнта асоциация Българско черноморие .


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР