Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-огнището в гръцката област Ксанти се разраства, много жители не дават проби

Ксанти
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Разраства се огнището на коронавирус в област Ксанти. Граничният пункт до Златоград ще остане затворен до премахване на карантината, а гръцките власти препоръчват да се избягва пътуване в района.

Щабът за контрол на разпространението на вируса не може още да посочи време за овладяване на заразата в областта. До 25-ти юни под пълна карантина са няколко села в община Ехинос. За последната седмица там са регистрирани 73 случая на заразени. Починаха 4 души.

В селата с висок процент заразени въведоха пълна забрана за влизане и излизане от района, носенето на маски е задължително,  а общински служители снабдяват хората с храна и лекарства.

Кметове и областният управител съобщават, че много от жителите на района отказват да дадат проби.

Предполага се, че причината за разпространение на вируса са религиозните обреди, които се извършвали по домовете без спазване на дистанция.

Властите препоръчват да се избягва движение в близост до огнището на заразата и да се спазват стриктно всички санитарни предписания в област Ксанти.

Отменя се отварянето на граничния пункт до Златоград, което беше обявено за утре, до овладяване на ситуацията и премахване на карантината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна