Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култура на открито в Италия

Снимка: БТА

Културният живот постепенно се връща към нормалния си ритъм вече и в Италия с отварянето на музеите и част от кината в страната. Културните институции разчитат на събитията на открито през лятото. Все още липсва обаче „съвместното съпреживяване на филма, театъра, операта“, каза кинокритикът Соня Александрова. Тя сподели, че повече за култура жадуват тези, които я създават и разпространяват, а не онези, за които тя е предназначена.

Изследване показа, че 57% от италианците не искат да излизат във ваканция. Предпочитат най-много да се отдалечат за 2-3 дни от местоживеенето си. Само 20% от тях чакат с нетърпение да се отворят границите и да поемат с куфарите по света. В момента най-важната грижа за италианците е икономическото оцеляване.

„Аз все пак съм оптимист и с наближаването на лятото вярвам, че ще успее проектът за култура на открито и заради пространствата, които предполагат социална дистанция, и заради удоволствието да си на въздух и да възприемаш изкуството по-свободно и непринудено“, каза още при поредното си включване Соня Александрова от Флоренция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна