Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Вирусът е по-слаб, подготвени сме

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи. От сутринта проведохме заседание с Щаба (НОЩ – б.р.), винаги съм се водил, когато съм вземал крайните решения, от това, че вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, в който участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, изпълнителният директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 

Ваксини и лекарства за коронавирус няма, напомни премиерът и допълни:

„Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини в момента, в който се появи такава, за всеки, който желае гражданин на ЕС да бъде ваксиниран, за всеки“. 

"Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус", заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати - азитромицин и всички останали антибиотици. Според него тежестта на заболяванията, които в момента този вирус предизвиква, са с по-малка разрушителна способност. 

"Разполагаме с достатъчни количества атиретровирусна терапия. Това са медикаменти, които се използват за лечение на ХИВ инфекция. Разполагаме с достатъчни количества дексаметазон и тамифлу", уточни проф. Ангелов и добави, че лечебните заведения разполагат и с достатъчно количество лични предпазни средства за персонала в тях.


Борисов призова още всички да спазват препоръките, наречени трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина:

„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по-никакъв начин не трябва да се паникьосваме от това, че са се вдигнали бройките на заразените, защото многократно повече се е увеличил броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка – облекла, маски, лекарства, за хората на първа линия“, изтъкна премиерът и посочи, че „над 20 млн. повече заплащаме на медицинския персонал“.

„Не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното – по-дисциплинирани мерки – сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено“, каза още премиерът.


Бойко Борисов коментира и думите на министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция.

„Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха“, каза Борисов.

На въпрос ще се затягат ли мерките заради повишения брой на установени случаи на Covid-19, премиерът отговори така:

„Напротив, считам, че ако сега  започнем да затягаме, това ще внесе паника, това ще внесе много по-голям риск  за целия ни стопански живот.

Всичките шест човека, които са починали, са с тежки съпътстващи заболявания – и дихателни, и сърдечни. Да, може би са щели да живеят малко по-дълго или определен период, само Господ знае на кой колко се полага да живее, но във всички случаи това са много тежко болни хора.

При наличието на доктори и професори в тази сфера, не ми отива, но за да ви отговоря на въпроса, тъй като аз съм питал същия въпрос от сутринта поне десетина доктори и всички казват - вирусът омаломощен, не е толкова мощен колкото февруари-март, по-добре сега да има повече заболели и прекарали, оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември. И няма други инфекции. Защото септември-октомври-ноември, знаете, като започнат и другите грипове да идват и ще се бъркат симптомите“, посочи Борисов.


Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстерно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на ромския квартал "Изток": "Причината за възникването на тези клъстери са наши български граждани, които се прибират от чужбина, за да изкарат летния сезон".

Министърът посочи, че летният сезон ще даде възможност на болниците да съхранят капацитет и да се подготвят за евентуална втора вълна на разпространението на болестта.

Той добави, че броят на болните в момента е 289 на фона на над 3000 вирусоносители, а болестта не се разпространява дифузно, което дава основание постепенно мерките да бъдат разхлабвани.

Ананиев съобщи, че е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения, освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава заплащането на теста е от Здравната каса.

Той каза, че в момента заетостта на интензивните болнични легла е 18 %, на леглата за респираторни заболявания - 36 %, а при нужда Министерството на здравеопазването има готовност да удвои капацитета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна