Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня за галеристката Камелия Чекарлиева-Минчева

3
Снимка: Ани Петрова

15 портрета на известни художници и 200 снимки са събрани в изложбата „Спомен за Камелия”. Изложбата продължава до 23 юни 2020 година в галерия „Арт’36” на улица "Славянска" 40 и с нея си спомняме за галеристката Камелия Чекарлиева - Минчева.

През 1990 година галеристката открива първата частна галерия „Арт’36“ в София. След няколко месеца „Арт’36” щеше да навърши достолепните за една галерия 30 години, но Камелия не ги дочака. Напусна ни на 1 май 2020 година.

Фоторепортерът на БНР Ани Петрова се е запознала с галеристката Камелия Чекарлиева - Минчева през 1995 година.

„От 1 май насам си мисля, че Камелия е оформила моето отношение към изкуството изобщо. Имала съм щастието да бъда там на изложби само на големите и това ми е помогнало да изградя едно отношение към изобразителното изкуство, за което съм ѝ благодарна, и не само аз, а и много художници, приятели на галерията“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ани Петрова.

Много известни художници, за които Камелия бе не просто галеритска, а и приятелка, довереничка и почти майка, са я рисували през годините. Някои от тези портрети ще видим в експозицията.

Сред тях се открояват 4-те портрета на Генко Генков. Живописецът я рисува с молив и леко масло през 70-80-те години, разказва дъщеря ѝ Станислава.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна