Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адекватна ли е Зелената сделка за ситуацията в България

Снимка: БГНЕС

Адекватна ли е Зелената сделка за ситуацията в България

Бизнес и синдикати настояват пред властта страната ни да изготви и защити националната си позиция в най-кратки срокове. Това се казва в становище на икономически и социален съвет, подкрепен от бизнес и синдикати.

Ако се приеме европейското законодателство по Зелената сделка за борба с климатичните промени до 2050 година, България ще е една от най-засегнатите страни. Най-потърпевши ще бъдат секторите енергетика, металургия, транспорт, селското стопанство.

Социалната цена, която ще платим, е от 90 000 до 150 000 загубени работни места само в енергетиката, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него страната ни не може да приеме официалната цел – намаляване на парниковите газове наполовина спрямо 1990 година само за десет години напред.

Най-проблемният сектор у нас при трансформирането на икономиката остава енергетиката заради въглищните централи, на които България разчита за немалка част от производството на електроенергията.

Европа поема най-голямата тежест в борбата с климатичните проблеми и затова е необходима и нова дипломация на ЕС, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

В позицията си България трябва да настоява да няма натиск по Зелената сделка за това кога и какво непременно трябва да затвори, а Европа трябва да наблегне върху дипломацията, данъка за въглеродния двуокис и на технологиите, свързани с чистата енергия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна