Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антителата срещу новия коронавирус бързо намаляват

Снимка: БГНЕС

Нивото на антитела при пациенти, възстановили се от COVID-19, рязко спада два до три месеца след отшумяване на инфекцията, сочи изследване на китайски учени сред пациенти със симптоми и заразени без симптоми на болестта. Тяхното откритие повдига въпроса за продължителността на имунитета срещу новия коронавирус, според „Натюр Медисин“.

Резултатите сочат риск от използването на т.нар "имунизационни паспорти" и подкрепят тезата, че е необходимо дълго време да се поддържа социална дистанция и да се изолират рисковите групи на пациентите, казват учените. Здравните власти в някои страни като Германия обсъждат дали е етично и практично да се позволи на хората, за които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно от други.

В китайското проучване изследователите установяват, че при тези, които са тествани положително на антитела за имуноглобулин G (IgG), има рязък спад от около 90% след два или три месеца. Този тип антитела са от съществено значение за човешкото тяло и го предпазват от вируси, бактерии и гъбички.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!