Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тук се случи“ – един много весел детски кошмар

Снимка: Яна Пункина

„... Големият взрив се e случил навсякъде и наведнъж, не някъде в пространството, но създаващ пространството. Ако твърдиш, че Големият взрив се е случил точно тук, където си и че си в центъра на началото на всичко, никой не може каже, че грешиш. Това се случи тук.


Когато FM радиото е настроено на честота, която е между станции, част от „белия шум“ идва от остатъчна фонова радиация от Големия взрив - космическото микровълново фоново излъчване. Когато аналогов телевизор няма сигнал, „снежинките“ на екрана са смущения от фонови сигнали. Част от тази намеса - около 1% или по-малко - е остатъчната радиация от Големия взрив. Можеш да го чуеш и видиш...“ – така съвременният артист Мартин Пенев описва инсталацията си в галерията на Института за съвременно изкуство „Тук се случи“.

Огромен, розов, плюшен механизъм надвисва над посетителите в изведнъж отеснялата зала на ИСИ. Съществото-машина потраква с кокали и произвежда смущаващи електрически звуци, накиснато в центъра на лъскава локва от черна разтопена пластмаса.

Инсталацията с автора Мартин Пенев и скулптура Валентина Шарра на заден план

„Тук се случи“ е заключителната работа на Мартин Пенев от серията, свързана с наградата БАЗА за млади български артисти, която печели през 2018 г. Инсталацията може да бъде видяна до 18 юли в галерията на Института за съвременно изкуство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени