Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина режисьорът Джоел Шумахер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 80-годишна възраст почина легендарният режисьор Джоел Шумахер, съобщава Variety. Режисьорът на филми за Батман е издъхнал в понеделник сутринта в Ню Йорк след дълга битка с рака.

Шумахер започва кариерата си като дизайнер на костюми. През 1976 г. той пише първия си сценарий за филма „Спаркъл“. Режисьорският му дебют е  “Невероятната миниатюрна жена” от 1981 г. с Лили Томлин в главната роля.

Сред най-известните филми на режисьора са „Батман завинаги“, „Батман и Робин“, „Време да убиваш“, "Линия на смъртта", „Фантомът от операта“, както и няколко епизода от сериала „Къща от карти“.

Кариерата на Шумахер преминава през различни етапи от хорър драми и диско филми през 70-те до супергеройски продукции през 90-те, като пътем въплъщава на екран част от трилърите  на Джон Гришъм.

Вероятно най-интересният му филм е "Пропадане" от 1993 - ситуиран в един-единствен ден, в който животът на героя на Майкъл Дъглас, "бяла якичка" от Лос Анджелис, се срива психически и пропада шеметно. Филмът е изтъкан от морална двузначност, която никой не е очаквал от режисьора.
"Пропадане" е също толкова актуален и днес, когато темата за насилието и границите на търпимостта, отново е на дневен ред.

"Джоел не просто ми даде шанс, той се бори за мен - каза пред "Варайъти" Матю Макконъхи, чиято звезда изгрява от "Време да убиваш" на Шумахер. Актьори като Шарън Стоун и Кийфър Съдърланд го помнят като най-топлия, лъчезарен и весел режисьор, с когото да работили.
Сред другите актьори, чиято кариера подпомага, са Джулия Робъртс, Колин Фарел, Джерард Бътлър.  

По отношение на репутацията си на обичлив и мил режисьор Шумахер споделя в свое интервю: "Когато хората казват, че съм добър и щедър към всеки член от екипа, мисля, че е понеже аз също се нуждая от тях. В известен смисъл, аз още съм бедното, самотно хлапе, около което е целия квартал, и то трябва да бъде част от него. А начинът да се впишеш е да накараш хората да те харесват."

Шумахер ще остане в историята и с „8 мм“ с Никълъс Кейдж в главната роля, както и с нетипичната роля на Джим Кери в „Числото 23“.

Източник BBC, Variety, Guardian

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна