Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха проект за бъдещата "Арена Стара Загора"

9
Идеен проект за бъдещата многофункционална спортна зала на Стара Загора.
Снимка: Иван Славов

Архитектурно студио АТЕК-ВД – София спечели конкурса за идеен проект за бъдещата многофункционална спортна зала на Стара Загора в парк Артилерийски. Днес журито с председател проф. Иван Марков – ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия обяви публично  резултатите от конкурса. 

Общо 13 проекта се състезаваха за образа на бъдещата "Арена Стара Загора", като трябваше да се съобразят с прогнозната стойност от 20 млн. лв. без ДДС и да предложат устройствена концепция и архитектурно и инженерно решение за зала с капацитет 5200 седящи места и околното пространство. 
Най-много точки събра АТЕК-ВД, а управителят на фирмата проф. Валери Иванов обясни, че основното им предимство е, че са представили анализи, които доказват и икономическата и социална целесъобразност на проекта.
Спечелилият колектив има сериозен опит зад гърба си, включително с проектирането на залата в Шумен и на новия терминал на летището в руския град Казан.

Cгpaдaтa щe oбeдинявa фyнĸции нa cпopтнo cъopъжeниe c ĸaпaцитeт 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c ĸoнфepeнтeн блoĸ, xpaнeнe и paзвлeчeния и peĸpeaция.

Водещ проектант в архитектурната част е арх. Калоян Колев, който обясни, че новата зала разполага с всичко необходимо да приюти големи спортни събития, както и да осигури нормален тренировъчен процес.

„Проектът има много задълбочено и комплексно градоустройствено и архитектурно проучване като са обосновани основните подходи, потоци и направления на движение.  Постарали сме се  проектът да се вписва оптимално в деликатната и сложна среда като стремежът ни е, сградата  да не е основна доминанта ,а да се впише в средата. Заданието предполага един комплексен обслужващ център с акцент върху спорта, който да функционира денонощно, да стане знаков и да създаде предпоставки за финансова самоиздръжка, което е основен проблем за съвременните спортни съоръжение“, обясни арх. Валери Иванов. По думите му техният проект предоставя и анализи, които доказват и неговата икономическа и социална целесъобразност. Готови са да разработят и един бъдещ план за управление на сградата за нейната оптимална експлоатация в условията на финансова независимост.

Журито, което класира проектите бе в състав -  председател  проф. д-р инж. Иван Марков – ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия, София и членове са: проф. д-р арх. Иван Данов – ръководител катедра „Жилищни сгради“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, проф. д.н. арх. Бойко Кадинов - Представител на Камара на архитектите в България, Ръководител на катедра „Обществени сгради“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, арх. Божидар Хинков - Представител на Съюза на архитектите в България, Красимира Чахова – Заместник кмет „Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности“ в Община Стара Загора, арх. Виктория Грозева – Главен архитект на Община Стара Загора и Мария Боянова –  началник отдел „Обществени поръчки“  в Община Стара Загора, разгледа конкурсните проекти.

Победителите в конкурса са наградени с 20 хил. лв. от община Стара Загора. Те спечелиха общо  88,61 точки. 10 000 лв. получават подгласниците им от „Тилев архитекти“, които получиха 84,71 т. , а класираните на трето място АТМ ЕООД с 83,79 т.  ще получат 5 000 лв. от конкурса.

Тепърва предстои изработването на техническия и работен проект за  бъдещата зала. Според арх. Колев от 3 до 6 месеца продължава техническата фаза. 

Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeĸтиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лв. c ДДC

.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна