Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портокалите на Надежда Олег Ляхова

Снимка: Антоанета Куик

Няколко седмици – от февруари до май тази година – всеки ден Надежда Олег Ляхова снима... портокали. На своята кухненска маса. Резултатът са избраните 21 фотографии, за да се получи изложбата, която можете да видите в пространството на Little Bird Place. 

Бавно, с дебнене на светлината, а също с постоянство и упоритост, Надежда Олег Ляхова заснема стотици кадри всеки ден, за да изтрие после много от тях, оставяйки тези „натюрморти“, всеки от които е избран най-малко от сто снимки. Изложбата е наречена просто „На кухненската маса“ и носи характерния почерк на художничката, който познаваме от изложбите ѝ досега, но и нещо съвсем ново. 

Ето какво пише Даниела Радева, куратор: „Атмосферата на повърхността на масата навсякъде е с различна температура – създава илюзията за лятно време, за вода или за метална повърхност. А общото впечатление е за живопис. Авторката много добре осъзнава способността си да постига ефектите на ръкотворните техники с дигитални средства и спокойно стъпва на терена на маслените бои, пастелите или графиката. При това с възможно най-безобидното устройство – известно е, че камерата ѝ никога не е най-високия клас. Тя много повече гледа и аранжира, отколкото снима в техническия смисъл на думата – може би тук се крие връзката между гордостта и търсенето на съвършенството.“  

Изложбата може да се види до 12 юли в галерия Little Bird Place.

Чуйте Надежда Олег Ляхова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна