Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да не сме "вечни длъжници" - законодателна инициатива предлага решение

| обновено на 25.06.20 в 19:31
Снимка: Булфото

Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията и договорите, с които се предвижда 10-годишна абсолютна давност на събиранията от физическите лица.

Законодателна инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ цели да сложи край на фигурата на т. нар. „вечен длъжник“.

Българското законодателство е предвидило единствено 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания. България е единствената страна-членка на ЕС без правна регламентация, която да слага край на задълженията на физически лица, подчерта по време на брифинг, организиран от представители на управляващата коалиция, евродепутатът Емил Радев:

"Това е много важно, защото имаме и други преследвания - това на колекторите. За физическите лица за съжаление, даже и когато им се разпродаде имуществото, даже когато вече няма как да удовлетворяват  претенциите на кредиторите, когато са минали 10 – 15 - 20 години даже имаме казуси. Даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат".

Промените в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем по бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредитора, посочи още евродепутатът Емил Радев:

"Няма да са нужни скъпоплатени адвокати, юридически услуги, само с едно заявление след изтичане на 10-та година ще трябва да се прекратят и изпълнителни дела, както и съдебно преследване. Така че, надявам се, още тази година вечни длъжници в България да няма."

Емил Радев

Съпредседателят на парламентарната група „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов коментира от своя страна, че общият законопроект с ГЕРБ не отменя законодателната инициатива на патриотите в закона за така наречения „частен фалит“, който също ще е част от законодателната програма на парламента до края на годината,

"Той дава процедура на защита и накрая заличава задълженията - тоест слагаме край на терора над вечния длъжник", обясни Веселинов във връзка с предвидената промяна.

Искрен Веселинов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени