Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анри Кулев: Киното е опит да се подреди хаосът

Проф. Анри Кулев
Снимка: БГНЕС

Започва 24-ото издание на София филм фест. Проф. Анри Кулев, художник, режисьор, продуцент на игрални и документални и анимационни филми ще получи голямата награда на София по време на официалното откриване на филмовия фестивал. Призът е съвместна инициатива на най-големия кино фестивал и Столичната община.

Наградата и уважението, което получава, се дължат на огромен брой хора, сподели Анри Кулев.

"Това са огромните екипи на игралното кино, на документалното, на анимационното, това са хората, които с техния професионален труд и приятелство, само мога да се гордея. Всяка награда е Вавилонска кула на разбърканите човешки езици, слава Богу, че е добро според мен в случая, защото тези хора са изключително ценни за мен и аз съм много задължен."

Премиерата на филма "Имало една война" на Анри Кулев е на 28 юни в Дома на киното. Филмът проследява пътя на хората в Сръбско-българската война от 1885 година.

"Важното е в определени моменти, подтикнати от интелектуалният елит на нацията, хората да знаят, че светът не започва от тях, че те са една малка брънка в една всеобща човешка мрежа, независимо дали тя е само в рамките на България, или човечеството. Историята трябва да учи на търпимост, на мъдрост". 

Хаосът е също много красиво положение, животът също е част от хаос, който човек се опитва да уреди по някакъв начин, с някакъв Божествен промисъл, коментира Анри Кулев: "Да, разбира се и киното е опит да се подреди хаосът". 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна