Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова: Има непропорционалност при Covid-мерките у нас

Д-р Мария Петрова
Снимка: Стаматина Никова

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" специалистът по медицинско право - адвокат Мария Петрова коментира темата с връщането на изискването за задължително носене на предпазна маска на закрити обществени места. Тя вижда непропорционалност в налаганите мерки срещу Covid-19:

“За мен това е категорична демонстрация на непропорционалност в налаганите мерки. Защото, за да бъде наложена една мярка - независимо дали говорим за извънредно положение, или извънредна епидемиологична обстановка, мярката трябва да бъде съобразена с някакви ясно разписани критерии и правила, методики. А не просто хаотично, когато гражданите, обществото са по-податливи на страх и бизнесът все още не е остро реагирал, да може да затваряме държавата, а когато наистина има някаква опасност за общественото здраве и живот, за населението, вече когато липсва елементът на страх, когато определени лобита са натиснали в определена посока, да не можем да предприемем необходимите мерки“, посочи адвокат Петрова.

Според нея, “за да можем да направим вече ретроспективен анализ, първо трябва да изчакаме изцяло ситуацията да ни се размине, след това да се обобщят тези данни. На този етап това, което е притеснително за мен е,че ако премиерът твърди, че здравната ни система не е пред рухване, че имаме достатъчно между 5 до 7 хил. интензивни легла, това той го каза, защо тогава в самото начало, когато имахме по трима, четирима пациенти, бяха наложени толкова непропорционални мерки“.

Интервюто с Мария Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна