Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти написаха "Българската книга по света"

Снимка: Георги Александров

"Българската книга по света" е петата книга, която Факултетът по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Св. Климент Охридски" издава. Тя е творчески резултат от дисциплината "Учебно издателство, майсторски клас". Автори на текстовете в книгата са студенти от втори курс на специалност "Книгоиздаване". Асистент д-р Георги Александров, който поведе студентите по пътя на сериозното изследване, каза, че те стъпват на всичко, което досега е направено.
   

Книгата "Под игото" на Иван Вазов излиза първо на английски език, преди да излезе на български език. Според литературният критик Владимир Трендафилов първият преводач на "Под игото" на английски е Иван Евстатиев Гешов.

"Малко хора сигурно знаят, че редом с Вазов, Славейков и Багряна, един почти забравен писател на име Иван Грозев е два пъти номиниран за Нобелова награда за литература и то лично от академик Михаил Арнаудов. Малко хора знаят, че вече макар и слава Богу незабравения Вапцаров е имал преди години две издания на неговото прочуто стихотворение "Вяра". Едното съдържащо 29 превода на неговото стихотворение", каза Георги Александров в предаването "Графити по въздуха".

Снимка: личен архив

Един от текстовете в "Българската книга по света" е озаглавен "За къщата и изчезващото занимание". Текстът е представен от Яна Генова, която е директор на Къщата за литература и превод.

"Къщата е къщата за литература и превод, която е резиденция на писатели, преводачи, които прекарват няколко месеца тук в София, работейки по проекти, свързани с българската книга", допълни Георги Александров.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени