Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Необходима е нова нотификация от България за АЕЦ „Белене“

Снимка: pixabay

От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“.

От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за  изграждането на централата.

Говорителят на Комисията Тим Макфий заяви:

„Ако България реши да поднови проекта „Белене“, тя трябва да гарантира, че той отговаря на договора за „Евратом“ и на съответното вторично законодателство. Ние сме в контакт с българските власти във връзка с действията, които трябва да се предприемат. Те информираха комисията за вече направените стъпки от тяхна страна и декларираха намерението си да осъществят всички необходими процедури за навременното и ефективно изпълнение на техните задължения“.

След нотификацията Комисията трябва да даде цялостна оценка дали проектът е в съответствие с договора от „Евратом“ и вторичното законодателство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени