Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Икономическото възстановяване да започне, докато Covid-19 все още е тук

| обновено на 26.06.20 в 21:01
Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възстановяването от рецесията заради Covid-19 трябва да започне, още докато вирусът е при нас, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във виртуална среща, организирана от Ройтерс. В сряда фондът ревизира надолу оценката си за състоянието на световната икономика. Според новите прогнози световната икономика ще се свие с 4,9 на сто при прогноза от – 3 процента, направена през април.

„Ние ще трябва да имаме възстановяване, което се осъществява, докато вирусът още е при нас. През април все още имаше надежда, очакване, и аз не знам как точно да го нарека, че пандемията ще приключи. Сега вече знаем, че през 2020 година може да има частично възстановяване, но то ще бъде заедно с пандемичната ситуация. Също така ние знаем, че моделите за епидемиологичното развитие са много по-точни, защото здравните експерти познават ситуацията по-добре“, отбеляза Георгиева.

Помолена за коментар на протестите, провокирани от насилствената смърт на чернокожия Джордж Флойд, Кристалина Георгиева заяви, че ситуацията е възникнала заради расизма. Това е елемент на един по-голям структурен проблем, който не съществува само в Съединените щати, а в целия свят - дискриминацията:

„В какво семейство и при какви обстоятелства си роден е лотария. Дали семейството е бедно или богато, дали си чернокож или бял, мъж или жена - това наистина е лотария. Дневно се раждат 400 000 деца. Не бива да бъде лотария дали те ще могат да реализират пълния си потенциал. Аз мога да дам пример със себе си. Родена съм в България по време на комунизма. Сега ръководя Международния валутен фонд. Как се осъществи тази възможност? Чрез образование - на първо и най-важно място“.

Георгиева подчерта, че светът не трябва да спира борбата с климатичните промени и изрази оптимизъм, че младото поколение няма да остане безмълвно за опасността от променящата се природа.

Именно зелените политики трябва да бъдат в основата на икономическото възстановяване от коронакризата, допълни тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна