Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започва фестивалът "Вино и гурме"

Снимка: БГНЕС

В Пловдив се открива фестивалът „Вино и гурме“. Шестото му издание беше отложено от май за края на юни, заради по-строгите противоепидемични мерки. Днес и утре пред възрожденските къщи в Стария град посетителите ще бъдат посрещани от винопроизводители, които ще представят своите вина и от ресторантьорите, подбрали най-подходящите ястия за тях. 

"Откриването на дефилето „Вино и гурме“ ще е в началото на Стария град с участието на "Биг Бенд Пловдив", след което ще започнат и дегустационните обиколки. За улеснение на посетителите организаторите - „Съвет по туризъм", Община Пловдив и Университетът по хранителни технологии, са създали и интерактивна карта, както и брошури, представящи участниците и събитията от програмата. 

Жури , съставено от доказани експерти, ще даде своите оценки за най-умелите съчетания на вино и храна. Посетителите също ще влязат в ролята на оценители. Тяхната оценка ще се формира чрез попълване на анкетни карти .

“Надяваме се, че фестивалът ще провокира интереса на  жителите и гостите на града" , подчерта зам. -кметът Пламен Панов:

"Дефиле „Вино и гурме“е част от един триседмичен уикенд-маратон, с който ние се опитваме да раздвижим града и да го събудим с цел вътрешен туризъм. Тази година покрай пандемията ние ще трябва да акцентираме и да правим повече събития и да популяризираме повече града като целогодишна дестинация, която от една страна развива динамичен събитиен календар,  а от друга страна да популяризира, разбира се, това, с което Пловдив е известен - своето богато културно-историческо наследство.

Организаторите апелират за спазване на противоепидемичните мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!