Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе книга за 20-годишнината на Природен парк "Рилски манастир"

Нова книга издаде ръководството на Природен парк "Рилски манастир" специално за 20-годишнината на звеното. Публично отбелязване на годишнината няма да има заради пандемията от Covid-19.

Изданието, което е богато илюстрирано, разкрива уникалната красота на природата, изключителното биоразнообразие, както и богатото културно-историческо наследство на защитената територия.

Паркът е разположен на площ от 25 253,2 хектара и е един от най-големите природни паркове в България.

Той изцяло попада на територията на община Рила и обхваща средно и високопланинските части от западния дял на Рила планина.

Тук се намира и резерватът „Риломанастирска гора“.

В парка са установени 1400 вида висши растения, 38,88% от висшата флора в България, около 2600 вида безгръбначни животни и 202 вида гръбначни животни.

В сърцето на парковата територия се намира и включеният в Списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата от световно значение Рилски манастир, на който природният парк носи името.

Заради пандемията от коронавирус през пролетта бяха отложени редица инициативи, свързани с годишнината на ПП "Рилски манастир", а детският конкурс за Седмицата на гората беше виртуален.

За есента са планирани акция по залесяване, нов детски конкурс, ако пандемията вече е отминала и условията да позволяват, коментират от екипа на звеното.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна