Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през юли

Хераклея Синтика, снимка: http://www.archaeologia-bulgarica.com/

Археологическите разкопки на древния град Хераклея Синтика се очаква да започнат през месец юли.

Ако се разчита само на финансиране от община Петрич, проучванията ще продължат 18 дни, но ако бъдат предоставени и държавни средства, то те ще продължат по-дълго, каза за Радио Благоевград директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов:

„Археологическите проучвания тази година ще бъдат изключително ограничени. Става дума само за Западната част от форума, която не е разкрита. Две трети вече са разкрити и експонирани, т.е. Източната част.

Остава само Западната част, която е пред навеса, където са ситуирани и служителите на музея. През 2019 година, това беше уникално, в четирите обекта на музея имахме посещаемост колкото в националните музеи в София – близо 60 000 души, които бяха с билет и около 100 000 по различни образователни и социални програми.

Освен основните четири обекта – Хераклея Синтика, Национален парк музей „Самуилова крепост“, къщата музей на Ванга и Експозиционната зала на Историческия музей, от 2019 година започнахме да поддържаме още четири обекта, където има информационни табели и те са социализирани, но няма ежедневен персонал.“.

Според Сотир Иванов, голямото постижение, особено през последните месеци във връзка с пандемията от Covid-19, е разработването на интернет платформи и презентации в YouTube, които към момента виртуално са посетени от жители на над 80 страни по света.

Презентациите са представени на два основни езика – български и английски, но някои и на още два – руски и гръцки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна