Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 21-27 юни 2020

Стефан и Максим
Снимка: Neverest Ocean Row

Алпинистът Деян Петков стартира в събота сутринта опит да измине с бягане два пъти в рамките на едно денонощие трасето на ултрамаратона “Обиколката на Витоша” (2х98 км). Целта му беше по този начин да се подготви за едно от най-тежките състезания в света - Спартатлон. Спартатлонът е с 245-километрово трасе между градовете Атина и Спарта в Гърция.

Загуба на контактните лещи по трасето обаче попречи на Деян да осъществи плана си и да отложи опита си за следващ етап.


Spring 360

Снимка: Spring360

В неделя сутринта край Голямата поляна в Южния парк стартира градският ултрамаратон Спринг 360Участниците бягат в 3 дисциплини - за 6, за 12 часа и щафетно. Целта е за въпросните 6 или 12 часа да пробягат колкото могат повече километри по трасето, дълго около 650 метра. Рекордът е на Владимир Ставрев, който през 2019 г. изминава 141,30 км за 12 часа.

===

Известни препятствия забавят презокеанската експедиция на двамата българи, които се опитват да преплават с гребна лодка Атлантика. 47-годишният Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим отплаваха на 7 юни от Португалия и за около 2 месеца искат да достигнат до бреговете на Бразилия с лодката “Neverest”, която построили в семейния гараж. Разстоянието е около 3200 морски мили (или 6000 км). Ако успеят, това ще бъде първата българска океанска гребна експедиция, а Максим Иванов ще бъде най-младият гребец, прекосил океан. Експедицията има за цел да популяризира инициативата на здравното министерство в подкрепа на донорството, наречена “Да! За живот!”.


Лодката

Снимка: Neverest Ocean Row

Двамата споделят за силни втерове през последните дни, което е наложило да се сменят през час, а първото им нощно гребане е било при над 20 възела ветрове и вълни над 5 метра. Максим дори е бил изхвърлен от седалката си на палубата.

Забавят ги също повреда в автопилота (устройството, което управлява руля и държи лодката на прав курс в открито море), както и не добре изолирани люкове на борда, които пропускат вода. Стефан и Максим съобщават, че всеки ден са изпомпвали по 100 литра вода. В момента изчакват резервни части в Лансероте на Канарските острови.


Анджела Медсън

Снимка: Личен архив

Параолимпийката Анджела Медсън почина по време на опита си да прекоси с гребане Тихия океан. Тя е плавала общо 60 дни, през които е изминала 2000 км, но на 21 юни, след като не е осъществена връзка с нея, самолет на американската брегова охрана я намира мъртва във водата, все още завързана за лодката, след опит за ремонт.

59-годишната американка е носител на три златни медала на Параолимпийски игри и е първата жена с увреждане, прекосила Атлантическия океан. Анджела се парализира от кръста надолу при неуспешна операция на гръбначния стълб след инцидент по време на военната си служба в морската пехота на САЩ в началото на 90-те години на миналия век. През 2014 г. за първи път прекосява Тихия океан, заедно с екип, а сега искаше да направи това напълно сама.


К2 (8611 м)

Снимка: Стефан Стефанов


Заради несигурната обстановка с пандемията от коронавирус, полската зимна експедиция на К2 няма да се състои. Това обяви нейният ръководител Пьотр Томала. Миналата зима Томала също отложи подобна експедиция, тъй като тогава прецени, че не е събрал достатъчно подготвени алпинисти за огромното предизвикателство - първо в историята изкачване на К2 през зимата. Затова поляците проведоха няколко експедиции до по-ниски върхове, за да подготвят екип, като миналата зима направиха неуспешен опит на седемхилядника Батура сар в Пакистан, но времето не им позволи да изкачат върха.

Досега са правени 7 опита за зимно изкачване на високия 8611 м К2, като най-близо е бил полякът с руско гражданство Денис Урубко, който през 2003 г. достига 7650 метра височина.

Остава да научим какви са плановете за идната зима на още 2 експедиции, които бяха обявили намерение за опит на К2 - непалската и руско-киргизската.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна