Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Поразените“ на Теодора Димова с наградата "Роман на годината"

Снимка: ciela.bg

Романът „Поразените“ на Теодора Димова получи наградата „Роман на годината“ в конкурса на Националния  дарителски фонд „13 века  България“.  Всички членове на журито са се стремили да бъдат обективни, каза поетът Атанас Капралов, който е директор на Националния литературен музей: 

„За мен изборът на Теодора Димова е логичен“, коментира Капралов.

Според него има тенденция не само в България, но и в други страни изказът да се опростява, за да могат да се превеждат по-лесно  книгите.

Писането на романи у нас е в подем, смята Атанас Капралов: 

„Мисля, че българският роман има бъдеще“, каза той.

Нивото на произведенията на оценените писатели е много високо тази година за конкурса „Роман на годината“, коментира проф. Боян Биолчев. Номинираните  романи са 6.

„Имаше много пъстра палитра, от която да се избира“, отбеляза проф. Биолчев. 

В романа „Поразените“ Теодора Димова представя живота на три жени и едно дете, които преминават през тежки събития по време на тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след деветосептемврийския преврат

Тези хора са белязани със стигма, поразени са, каза пред БНР авторката:

"Това са три разказа, на три жени, чийто мъже са убити и осъдени от Народния съд. След това тези жени остават с децата си. Те трябва да се грижат за тях. Остават без домовете си, изселени са. Това е сюжетът. В последната глава се разказва от името на едно дете, което е родено 20 години по-късно, но тези събития косвено се отразяват върху неговия живот и го премазват със своята тежест".

Интервютата на Светлана Дичева с Атанас Капралов и с Боян Биолчев можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от