Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Борисов: БЛС ще иска по-висока цена на клиничната пътека

Лекари и министерство ще обсъждат казуса "задължителен PCR" за постъпване в болница

Д-р Стойчо Кацаров: Covid-кризата в България е лошо управлявана

| обновено на 28.06.20 в 11:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският лекарски съюз ще проведе през предстоящата седмица среща с Министерството на здравеопазването и с Националната здравноосигурителна каса, на която ще бъде обсъдено предложението всички постъпващи в болница да бъдат тествани с PCR тест за SARS-CoV-2. Смятаме, че трябва да има превенция... Не е редно парите за тестове да се плащат нито от болниците, нито от пациентите“. Това каза пред БНР д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС. 

Той поясни, че нито един от тестовете, които се правят, не дава 100% гаранция: 

„Ако се правят тестове, ние предлагаме скринингови тестове, ще има предпазване, иначе могат да избухнат епидемии в страната, могат да бъдат обхванати болници. Тогава може да създаде голям проблем за здравеопазването“. 

С коментар по темата в предаването „Неделя 150“ се включи и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването:

В основата на проблема е липсата на ясна оценка какво е Covid-19. Експертите трябва да кажат – това опасна заразна болест ли е, или не е. Ако не е опасна заразна болест, няма нужда да се тестват хората. Ако е, то първото място, на което трябва да се тестват пациентите, са болниците. Идваме до въпроса кой трябва да плати тези тестове. Трябва да ги плати нашият осигурител. Според мен в бюджета на НЗОК има достатъчно средства, за да посрещне този разход - за първите шест месеца на годината Здравната каса е изплатила 200 млн. лева по-малко, около 140 млн. лева не е платила на болниците“. 

БЛС ще поиска точен алгоритъм – протокол за поведение за движението на пациент, който е съмнителен за Covid-19

И според д-р Кацаров, и според д-р Борисов цената на клиничната пътека за лечение на болестта в размер на 618 лева е „недостатъчна“

„Вчера се съобщи за случаи с пациенти, чието лечение струва 7000-8000 лева. Категорично ще настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека. Когато болен е настанен в отделение, след като се подобри, той не се изписва, докато не се получи отрицателен тест. Оказва се, че тестът става негативен понякога дори след 20 дни, а този човек стои в болница и се води болен. Ние ще поискаме този режим на изписване да бъде облекчен. Този човек може да се наблюдава под карантина вкъщи“, подчерта д-р Стоян Борисов. 

По думите на д-р Кацаров кризата в България е лошо управлявана заради „липсата на ясна оценка, затова и тичаме след събитията“: 

„Правителството допусна груба грешка в началото на кризата, когато заложи на страха като мярка за ограничаване на разпространението. Беше постигнато това хората да бъдат уплашени. Но този подход има огромен недостатък, защото този страх рано или късно преминава, особено когато видиш, че мерките, които се прилагат, не са адекватни на риска. Веднъж преминал, си изпуснал възможността да въздействаш на хората. Ако беше избран подходът да се въздейства на разума, може би нямаше да има бърз ефект в началото, но щеше да е по-траен“.  

Интервюто с д-р Стоян Борисов и с д-р Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени