Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Знанията по всички предмети са важни за реализацията в живота

Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

Предлагаме възможността външното оценяване да проверява интегрирано компетентностите на учениците. Упреците винаги са били, че сега форматът на изпита е матрица, която изисква само репродуктивно знание. Основната цел, която поставяме, е типовете задачи да показват и уменията, придобити в училище, не само знанието... Трябва да има знания по всички предмети, защото са необходими за реализацията в живота“. Това коментира пред БНР Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

МОН предлага промени, които бяха анонсирани през седмицата от министър Красимир Вълчев. 

Според Михайлова този формат на изпит ще проверява и междупредметната връзка:

„Не се учат предмети сами за себе си. За да можеш да се справиш с физиката, трябва да имаш добрите умения, придобити в часовете по математика. Това, че ще има и други въпроси, не смятам, че ще е проблем... Децата ни трябва да имат ключови компетентности, които са важни за живота и които се придобиват не само в часовете по български език и литература и по математика“. 

В предаването „Неделя 150“ Таня Михайлова допълни: 

„Навиците за учене се формират още в първи клас. Трябва да има повече време за упражнение. Затова предлагаме увеличаване с половин час на часовете по математика в 5 и 6 клас, по география в 6 клас“. 

МОН продължава анализа на резултатите от националното външно оценяване по математика и по БЕЛ:  

„Ако погледнем резултатите спрямо предходната година, дистанционното обучение не е причина за тях. Напротив, дистанционното обучение показа, че е единственият начин, по който може да продължи без прекъсване“. 

Интервюто с Таня Михайлова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени