Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Корона и меч" машината на времето ни пренася в средновековния Търновград

Лагерът „Корона и меч“ ни пренася във Второто българско царство

Снимка: Здравка Маслянкова

Средновековният лагер „Корона и меч“ пренася посетителите в крепостта „Царевец“ във Велико Търново във времената на Второто българско царство. Средновековният бит, занаяти, дрехи и оръжия от XII до XIV век може да бъдат разгледани и на 28 юни, а великотърновци и туристите имат възможността да наблюдават и исторически възстановки. 

Машината на времето днес е възможна в крепостта „Царевец“, защото 60 реконструктори на исторически събития ни връщат векове назад, за да се „потопим“ в атмосферата на Второто българско царство, когато по каменните плочи около царския дворец е минавало ежедневието на болярите.

Сред най-атрактивните неща, които може да бъдат видени по време на средновековния лагер „Корона и меч“, са царствените одежди, направени от шуменката Надежда Николова по Лондонското четвероевангелие:

„Колкото по-нагоре отиваме в йерархията, толкова стават по-скъпи платовете. Внасяли са се коприни. Характерно за женската дреха е забраждението, има няколко вида забраждения. Ръкавът е дълъг, полите са до земята с характерни орнаменти през Средновековието - бордюри отпред, отдолу, по ръкавите. Като неписан закон е, че само царят и царското семейство имат право да носят червени дрехи. Те са тежки, защото са обсипани с перли, сърма, кадифето и то е тежи.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Наушниците, обсипани с полускъпоценни камъни, също са били привилегия на облеклото на болярките, а перлите са символизирали сълзите на Богородица, допълва студентът по история Йордан Райков:

„Както в иконографията, така и в средновековната мода, жълтият цвят е цветът на светлината. Червеното, използвано в дрехи и като задължителен орнамент на корона, е символ на Христовата кръв. Чрез червеното се получава онази легитимация на царската власт, че всяка власт идва от Бога.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Клубовете за исторически възстановки и свободните реконструктори на епохата на Средновековието си дадоха първа среща за годината в крепостта „Царевец“ и показаха какво са измайсторили по време на принудителната изолация тази пролет.

„Бойното оборудване на войните на Второто българско царство е много близко до византийското. Едно от най-разпространените защитни облекла е била халчената ризница. Тя е давала много добра защита от сечещи удари, но от тъпи и пробождащи удари защитата не е толкова добра, тъй като самите халки биват разбити. Някои ризници може да съдържат до десетки хиляди малки пръстенчета, които в много случаи са или споени едно за друго, или нитовани едно за друго. Тежестта ѝ, в зависимост от ризницата, може да варира от 10 до 15-16 килограма“, каза Павел Навущанов от Панагюрище, който се е отдал на войнските ризници. 

Средновековните българи са били добри войни, разказва преди поредната възстановка на битка Ивайло Антонов от клуб „Търновци“, домакин и организатор на лагера „Корона и меч“:

Войните от Второто българско царство са професионална армия и наборна армия. Професионалната армия са по-добре обучени, по-добре оборудвани  - железен шлем, копие, щит, меч. Има ли сме лека и тежка конница, стрелци. Наборната войска са военизирани селяни. Те са въоръжени с оръжия и брони, осигурени от местния болярин. Всеки мъж е трябвало да бъде готов да бъде военизиран, като много от екипировката е била набавяна от самите хора“, допълни Ивайло Антонов.

Снимка: Здравка Маслянкова

В Средните векове България периодично е била застигана от чумни епидемии, защото е била и търговски, и политически кръстопът, така че е било неизбежно, разказа историкът Николай Цонев:

„Светската власт се опитва да потуши и да ограничи разпространението на чумата."

Това страшно бедствие се е приемало като Божие наказание за техните грехове, което в крайна сметка довежда до отслабване в морално, демографско и икономическо отношение на българския народ и в последствие пада под османска власт, подчерта Николай Цонев.

"Това е абсолютно доказано, че последиците от чумата до такава степен отслабват възможностите на България да се отбранява от османските нашественици, така че в крайна сметка пада под османска власт.

Средновековният лагер „Корона и меч“ и продължава в крепостта „Царевец“ и на 28 юни, където може да се опита медовина, да се наблюдават битки, да си поговорите с реконструкторите на исторически събития и да се върнете в епохата на Второто българско царство.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна