Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Кодексът за социална подкрепа е възможност за повече ефективност и контрол

Д-р Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Въпросите, свързани с подкрепата на българските граждани от страна на държавата, са разпръснати в различни закони. Това създава усещането за фрагментираност и неефктивност на разходите... В шестмесечен срок Министерството на труда и социалната политика трябва да предложи концепция за изготвянето на кодекс за социална подкрепа, който да обедини всички закони за социално подпомагане. Ако обаче всички закони механично се съберат в един кодекс, нищо няма да се промени“. Това каза пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите му идеята на кодекса е да събере фрагментираното законодателство в един нормативен акт, но и да даде възможност за по-голяма прозрачност на разходите, за по-голяма ефективност и за по-голям контрол:

В предаването „Неделя 150“ д-р Адемов допълни:

„В предизборна ситуация, а и не само, трудно се решават въпроси от социалната сфера. Темата социална политика е натоварена със сериозни очаквания, с противопоставяне, но и с популизъм. Работата на политиците е да се противопоставят по различни теми, но и да решават проблемите на хора“. 

Д-р Хасан Адемов коментира и актуалната ситуация с коронавируса:

Наблюдаваме естествено развитие на епидемичния процес, не може да се говори за наша интервенция, която може да промени естествения ход на тази вирусна инфекция... Ако не сме достатъчно отговорни към здравето на близките си, на нас самите, няма как да преодолеем предизвикателствата, които предлага този вирус. Ако не сме дисциплинирани, трудно ще можем да се преборим с тази инфекция... Надеждите да се справим по-добре с предизвикателствата са по-големи в сравнение с началото на извънредното положение“.

Интервюто с д-р Хасан Адемов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени