Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически играч ли е прокуратурата

Доц. Даниел Смилов и проф. Александър Маринов

„Има определени стандарти за добро управление и големият въпрос е не дали прокуратурата проявява специфично отношение към някого, а дали спазва тези стандарти. В случая има съмнение, че се прилага двоен аршин, защото едни неща ентусиазирано се разпространяват, а други се отбелязват мимоходом или върху тях не се хвърля никаква светлина. Не може прокуратурата да решава каква информация е от обществен интерес или не е... Тази избирателност при интерпретацията създава впечатление за двоен стандарт“. Това коментира пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

С коментар по темата – има ли специално „заиграване“ на прокуратурата с президента и неговото близко обкръжение, в предаването „Неделя 150“ се включи и доц. Даниел Смилов, политолог от Центъра за либерални стратегии:  

„Проблемът е не само какви са нещата, а и как изглеждат на хората. Не е важна само реалната корупция, но и това, което изглежда като злоупотреба с власт... Действията, които се натрупаха, изглеждат, че по отношение на едни субекти се действа с голям ентусиазъм, прокуратурата е активната страна, но когато тя трябва да направи същото по отношение на центъра на властта, действа по-хрисимо и бъзливо“. 

По думите на проф. Маринов има много въпроси за установени факти и обстоятелства, които очакват отговор:  

„В нито една нормална държава не е възможно правоохранителната система и специалните служби да не проявят инициатива, за да разберат дали публикуваните записи или снимки на министър-председателя са фалшиви. Тук има едно протакане. Тук става въпрос не за една личност, а за министър-председателя на една страна“.

Според доц. Смилов притеснението е, че от правова държава се превръщаме в държава на управляващите, тоест, държава, в която институциите имат задача да бранят тези, които са на власт

„Това е опасно приплъзване и трябва да се избегне“.

Проф. Александър Маринов подчерта една от причините нещата в България да вървят зле:

Основни компоненти в системата за национална сигурност не работят както трябва... Трябва да се борави с факти, които трябва да се изясняват“.

Интервюто с проф. Александър Маринов и с доц. Даниел Смилов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна