Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Дневен патрул" представя битката между доброто и злото

На книжния пазар вече е книгата "Дневен патрул" - продължението на научно-фантастичната сага за патрулите, които следят за баланса между силите на светлината и тъмнината. Техен автор е Сергей Лукяненко - руски писател на научна фантастика и фентъзи. По книгите на Лукяненко има и филмови адаптации.
   

Силите на доброто и злото се сблъскват в "Дневен патрул"- втората книга от известната тетралогия на Сергей Лукяненко.

"Дневният патрул е съставен от тъмни различни, т. е. хора, които са открили в един момент, че не са просто хора, а имат достъп до така наречения сумрак и владеят магически способности - вещици, вампири, върколаци, тъмни магове и прочие. Работата на тези от тях, които са част от дневния патрул е да съблюдават светлите различни, онези, които поне по техни думи се стремят към повече добро", каза Антон Биров от сайта webcafe.bg.

Програмистът Антон е главният герой в първата част, посветена на нощния патрул. Във втората книга Антон се появява в средата на съдържанието. Сергей Лукяненко се фокусира върху други двама герои - Алиса и Виталий.

"И тук е най-ценното нещо на дневния патрул - че вместо Лукяненко да стои в комфортната зона и да ни разказва историята на един вече добре познат герой, герой с чийто език той вече умее да борави и с чийто език умее да разказва, той предизвиква себе си, предизвиква и читателя и влиза в кожата на съвсем различни персонажи", допълни Антон Биров.

Преводач на книгата е Васил Велчев. Той признава, че Сергей Лукяненко не е труден за превод автор: 

"Най-трудно ми беше с някакви специфични руски реалии, как да намеря начин да ги превеждам, тогава нямах толкова голям опит и така откривах някои неща. Не мога да говоря за някакви големи трудности, имаше предизвикателства, но като цяло споменът ми е за много лесна и приятна работа". 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна