Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Синдикатите искат парите за извънреден труд да са обвързани с основната заплата

| обновено на 29.06.20 в 14:11
Пламен Димитров и Димитър Манолов връчиха на министър Деница Сачева подписка за значително увеличаване на заплащането за нощен труд.
Снимка: БГНЕС

Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъсваем работен процес. В момента по тяхно мнение бизнесът злоупотребява с режима и лишава работниците от полагащи се почивки. 

След среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично заявиха, че заплащането на нощния труд трябва да се обвърже с процент от основната заплата, а не към минималната, както предлага правителството.

Хората искат значително увеличаване на заплащането за нощен труд, реално отчитане на полагания извънреден труд и заплащането му, както и времето, през което работниците са в режим на разположение на работодателите.

Националната подписка е събрала 101 586 подписа на работещи българи. В нея се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне: 

  • значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от минималната работна заплата за страната; 

  • въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем (непрекъснат) технологичен режим на работа; 

  • гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто (в почивни дни) и 100 процента (на официални празници).

Диалогът по промените в Кодекса на труда ще продължи, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от темите, които са важни по отношение на регулацията на пазара на труда, каза министър Деница Сачева и припомни: 

"Част от предложенията по отношение на сумираното изчисляване на работното време са намерили отражение в предложените промени на Кодекса на труда, като намаляване на времето от 6 на 4 месеца, по отношение на нощния труд също беше направена стъпка напред". 

Подготвя се финансовата обосновка на наредбата, с която ще се регламентират промените, като се предвижда от 1 януари 2021 година допълнителното възнаграждение да бъде 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев. Предстои този нормативен акт да бъде приет от Министерския съвет още през следващия месец.

Лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров поискаха и ограничаване на нощния труд. Според Манолов е добре, че има стъпка напред по отношение на заплащането за нощен труд, но исканията на синдиката са добавката да е в процент от основната, а не от минималната заплата. Той припомни, че нощен труд полагат около 400 000 души. 

Подписите са събрани в рамките на проведената национална акция, организирана от синдикатите под надслов "Заедно да защитим труда си". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от