Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Даниела Костадинова: Лекарите в Силистра очакват подкрепата на обществото

Те ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие

МБАЛ Силистра
Снимка: МБАЛ Силистра

"Лекарите очакват да видят подкрепата и уважението от обществото, а не тази агресия, нападки и заплахи, които получиха за денонощната си работа в спешното отделение на болницата". Това каза пред БНР д-р Даниела Костадинова - директор на Многопрофилната болницата в Силистра, във връзка с решението на лекарите в спешното отделение на лечебното заведение да подадат колективна оставка заради случай на насочената и постоянна агресия на пациентите и близките им срещу медиците. Тя уточни, че лекарите ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие:

"Това е допълнителен труд, който те полагат чрез дежурства в спешното отделение, защото всички те са специализанти в различни отделения на нашата болница, където е основният им трудов договор".

В предаването "Преди всички" д-р Костадинова уточни, че са проведени вече няколко срещи с подалите оставка лекари и в четвъртък предстои нова среща, на която ще присъства и районен прокурор и председателят на Общинския съвет:

"Хора, които имат управленски функции, за да ни помогнат да ги убедим да продължат работа и след 15-те дни предизвестие. Аз нямам административни правомощия - като директор на болницата, да ги принудя да полагат допълнителен труд", обясни д-р Даниела Костадинова и добави, че случаите на агресия към лекари са много чести.

Д-р Костадинова коментира липсата на наказания на хората, посегнали на лекари, и предложи да им бъде налагано да полагат общественополезен труд в лечебното заведение, в което са проявили агресия спрямо медици.

Цялото интервю на Веселина Миланова с д-р Даниела Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени