Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът Красимир Андонов:

Не се изграждат нови пътеки в Национален парк "Рила"

Социалните мрежи: Багер захапа района на езерото Бъбрека

"Стартираха дейностите по рехабилитация на съществуващите пътеки и борба с ерозията, които са по проект за устойчиво управление на Национален парк "Рила" - втора фаза. Не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите". Това каза пред БНР директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов във връзка с разпространените в социалните мрежи снимки и текст: "Багер захапа района на езерото Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района".

По думите на Андонов в района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут.

"Това е емблематичен район и привлича много туристи. Особено през месеците юли и август туристическият поток е много голям. Това през годините предизвика ерозия и наложи да се предприемат мерки за справяне с ерозията, за да се възстановят растителните видове, които са характерни за района", обясни Красимир Андонов в предаването "Преди всички".

Андонов беше категоричен, че се работи на ръка, а багерът е бил използван само в определен участък:

"Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи".

Очакванията са най-късно до средата на следващата година да бъде завършен проектът, посочи директорът на Национален парк "Рила".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Красимир Андонов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна