Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Тамара Лилуишвили: С кораб по Черно море е най-бързата връзка между страните ни

4
Батуми се гордее не само с красивата си природа, ами и с модерната архитектура.
Снимка: предоставена от посолството на Гру

В „Покана за пътуване“ посланикът на Грузия предлага директни полети през Армения за България

Н.Пр. Тамара Лилуишвили, посланик на ГрузияИмахте страхотно добър старт за туризъм между двете страни. Договорихте директни полети от Варна, след като дълго време нямаше самолети между България и Грузия, организирахте съвместни срещи между български и грузински туроператори… а сега всичко спря. Ако днес българите решат да тръгнат към Грузия, какво ще се случи?
Да, ние наистина започнахме добре с популяризирането на Грузия и аз започнах да виждам резултатите. Първият чартърен полет от Варна беше планиран за май. В момента е реалистично да кажа, че се надявам на директен полет. Убедена съм, че ще преодолеем ситуацията, ще се върнем обратно към нормалния си живот. София беше в „късия лист“ на нискобюджетна компания за нова дестинация. Ние работим много здраво, за да превърнем тези намерения в реалност. Мисля, че динамиката в отношенията между двете държави нараства. И Грузия е сигурна и „зелена“ страна. Може би някоя авиокомпания ще се заинтересува от директни полети между Грузия и България. Идеята има голям потенциал, защото България е много посещавана от чуждестранни туристи страна за ваканция. А защо европейците да не идват в Грузия през България?

Обмисляме и връзка от Грузия през Армения до България. Арменците обичат България. Вече има полет от Тбилиси до Ереван на грузинския авиопревозвач. Защо да не продължи и до София?
Но мисля, че моментът не е подходящ за подобни инициативи. Дори плановете за директен полет между двете ни страни да не се осъществят, имам доста още какво да направя като посланик на Грузия.



Очевидно всички тези мечти и разговори се отнасят за следващото лято?
Да. За съжаление, това е положението в момента. Ще продължим работа, но с различен маниер. Пандемията беше нещо като плесница в лицето ни, за да си възвърнем човечността, да мислим за действията си, да живеем живота си ден за ден като по-мили и любезни хора с отговорност към природата и грижа един за друг. Случилото се е един добър рестарт.



Докато бяхте под карантина с децата си у дома хрумна ли ви някоя нова идея?
Металната скулптура Али и Нино в Батуми. Снимката е предоставена от посолството на ГрузияВсъщност, да. Предложих на нашето правителство да обмисли дали да не свържем България и Грузия с редовна линия на малък пътнически кораб през Черно море. Това ще позволи да се пътува до Грузия и през Румъния. Един морски съд с не повече от стотина пасажери може да бъде много романтичен. Достатъчно е само да се намери компания, която да го осъществи. С бърз кораб пътуването между България и Грузия не би отнело повече от 6-7 часа. Тази линия би могла да заинтригува и други националности, които живеят в България, но произхождат от отсрещната страна на Черно море да използват Грузия като транзитна дестинация и от нейния бряг с бус или с кола да стигнат след няколко часа до желаното място.

На страницата на посолството във Фейсбук много българи ме питат кога ще има директен полет, как могат да отидат на екскурзия до Грузия. Там наистина има много какво да се види и преживее от българския турист. Страните ни си приличат, но всяка една от тях е уникална. Българите вече знаят много за Грузия, няма нужда допълнително да им представяме страната си. Сега трябва да се концентрираме по какъв начин да свържем двете страни. Да направим пътуването между тях по-лесно, което да не отнема дълги часове, много прекачвания и никак не е удобно.

Не само българите са привлечени от Грузия. Много мои сънародници знаят за слънчевите ви плажове. Ще им бъде интересно да посетят държава от Европейския. Мисля, че ще има много ползи и за двете страни, които са отлични партньори. Не можем да очакваме голям ръст на икономическите връзки между нас, ако нямаме директен полет. 

Срещите на високо ниво между България и Грузия вече са дали отличен резултат, а аз съм тук, за да направя нещо повече. 







Снимки личен архив на Тамара Лилуишвили

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия