Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скоро ще можем да пием виното на траките от лоза на повече от 3000 години

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро.

Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна.

Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край село Татул, преди повече от 10 години. На растението се натъкнал  вече пенсионираният дългогодишен директор на Историческия музей в Кърджали – Павел Петков, разказа Карагеоргиев.

Гроздето имало много интересен и непознат вкус, който наподобява на още няколко известни сорта, но се и се различава от тях.

Няколко резници с чепки недозряло грозде били изпратени в Агробиоинститута за генетичен анализ. ДНК пробата потвърждава предположенията, че сортът има древен произход.  Той е типичен за нашите условия, а лозата е виряла по нашите земи още преди 3000 години.

„Лозараството и винарството са били поминък за траките. Около село Татул е имало лозови масиви, за което свидетелстват и множество артефакти. Каменни легени и улеи са останките от миналото, открити в района, които онагледяват етапите на обработка на гроздето. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Превръщали сока от грозде в божествена напитка. Това ме мотивира да създам виното, което са пили тогава“, обясни Крагеоргиев.

Решил да размножи лозата. Изминал дълг път, докато осъществи своето намерение.

Процесът е бавен. За да имаш право да размножаваш, трябва да докажеш, че това е автентичен сорт, да му дадеш име. Сортът „зелас“обаче вече е защитен в патентното ведомство, каза още Крагеоргиев.

Идеята на предприемача е да направи виното като следва автентичната технология на траките, за целта е засадил 50 декара от сорта. Търси и специални и устойчиви на течност делви, които да съхранят напитката.

Подробности чуйте от интервюто на Валери Великов с Атанас Карагеоргиев:Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от